LinkedIn Profil Optimizasyonu

Elif Tunay | IDA Career
2 min readSep 3, 2023

--

#Linkedin danışmanlıklarımda profillerin yeterli seviyede ve doğru oluşturulmadığını görüyorum.

Halbuki iş arama sürecinde Linkedin, yurtdışında çokça iş arama portali ile yarışabilecek önemli etkiye sahipken ve Türkiye’de iş arayanlar içinse, bana kalırsa, tek etkili online platformken biraz daha özen göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Hal böyle olunca da Linkedin profilinizi doğru oluşturmak, ATS-uyumlu, etkin bir profile sahip olmak çok önemli.

Iş arayan biriyseniz, Linkedin profiliniz zaten bir nevi sizin sanal CV’nizdir. CV’nizdeki tüm bilgileriniz profilinizde de güncel olmalıdır.

#Başlık (Headline) bölümü sizin vitrininizdir ve bu bölümü uzmanlığınızı en iyi yansıtacak şekilde düzenlemelisiniz. Son şirketinizdeki pozisyon ismi ve şirketin ismi bilgilerinden ziyade sizi daha iyi yansıtmalıdır.

#Deneyimler bölümünde genelde sadece şirket-pozisyon bilgileri yazılıyor ve başka detay yer almıyor. Halbuki işe alımcılar profilinizi ziyaret ettiklerinde ilk baktıkları bölüm Deneyimler bölümüdür ve burada pozisyon ile uyumluluğunuzu anlamak için iş tanımlarınızı ve başarılarınızı okumak ister. Aynı zamanda #ATS optimizasyonu için gereken anahtar kelimeleri işinizi anlatırken de kullanıyor olacağınız için bu bölümü detaylıca yazmanız profilinizin hem öne çıkması ve görüntülenmesi, hem de işe alımcıları ikna için çok kritiktir. Yani iş tanımlarınızı, başarılarınızı yazın.

#Hakkımda (About) bölümünün hiç olmaması ya da olsa da oldukça kısa ve genel bilgilerle oluşturulmuş olması, profillerde yine en çok gördüğüm bir diğer eksiklik. Bu bölüm Deneyimler bölümünden sonra en önemli 2.bölümken çok az dikkat ediliyor. Bu bölümü de giriş-gelişme-sonuç bölümü yaklaşımıyla ve tabi ki yine mesleğinize özgü teknik terimleri (anahtar kelimeler) bulumdurarak doldurmalısınız ki ATS optimizasyonunuzu da yapabilin.

#Beceriler (Skills) bölümü algoritma için çok önemlidir. Bu bölümde uzmanlık alanınızla ilgili en az 30 beceriyi eklemenizi öneririm. Sonrasında da bu becerileriniz için bağlantılarınızdan ‘onaylanma’ (endorsement) almanız yine algoritma açısından profilinizin öne çıkması ve görüntülenmesine önemli katkıda bulunur.

#Tavsiyeler (Recommendations) bölümü de, yine algoritma, sonrasında profilinizin itibarı, daha kolay kabul görmesi ve işe alımcıyı da sunduğunuz bilgilerin doğruluğunun ve uzmanlığınız ve becerilerinizin onaylanması konusunda ikna ettiğiniz yerdir. Bu nedenle profilinizde tavsiyeler yoksa, çevrenizden isteyin.

Profil fotoğrafı ekleniyor ama #kapak #fotoğrafı eklenmiyor. Halbuki bu kısım da yine algoritmada anlamı olan bir alan. Uzmanlık alanınıza veya sektörünüze uygun bir kapak fotoğrafı eklemeyi düşünebilirsiniz.

İş aramıyor ama iş yönetiyor iseniz de yine bu konular sizler için de geçerli.

Bunlar profiliniz için en önemli konular. Profilinizi daha da zenginleştirecek diğer bölümler için de “Bölüm Ekle” (Add Section) menüsünü ziyaret edebilirsiniz.

--

--

Elif Tunay | IDA Career

Career Coach ⋆ Interview Consultant ⋆ CV/Resume Writer ⋆ Executive Recruiter