İngiltere’de iş aramadan önce kendi sektörünüzü ve mesleğinizi yeterince araştırdınız mı?

Elif Tunay | IDA Career
2 min readJul 3, 2024

--

✅ İngiltere’de veya başka bir ülkede iş arıyorsanız iş aramaya başlamadan önce hedefi netleştirmek ve sonrasında da bu hedefe göre iyi bir hazırlık yapmak gerekiyor.

Peki #hedef derken neyi kastediyorum?

Örneğin, Türkiye’de ‘Finans Müdürü’ olarak çalışıyorsanız, İngiltere’de yine ‘Finance Manager’ olarak mı iş arayacaksınız? Yani İngiltere’de de yine ekip yöneten bir rol mü; yoksa yeni bir çalışma kültüründe ekip yönetimini ikincil hedefte tutarak ‘Senior Finance Specialist’ olarak mı iş arayacaksınız? Her iki hedef de makul ancak bazı durumlarda pozisyonu bir alt seviyeye düşürmek daha anlamlı olabiliyor mesela.

Pozisyon hedefini netleştirmek için de etkinliklerimde ve paylaşımlarımda sürekli olarak bahsettiğim ‘bol bol ilan okumak’ en doğru adım olacaktır.

✅ Hedefinizi belirlemeyle beraber, yine ilanlar aracılığıyla ilgili pozisyon için sağlamanız gereken kriterleri de öğreniyor olacaksınız.

İngiltere’de ilanlar çok uzun ve çok bilgilendiricidir. Size tam anlamıyla rehber olabilecek niteliktedir. Bu bilgiler size CV hazırlığınızda da rehber olacak.

Ilanlarda göreceğiniz kriterler hedefinizi veya almanız gereken aksiyonları gözden geçirmenizi gerektirebilir.

Çünkü;
➡️ İngiltere bir çeşit sertifikalar ve resmi kalifikasyonlar cenneti bir ülkedir. Alanınızda ne kadar iyi olursanız olun, kalifikasyonlarınızın tanınması için bazen eğitim alıp sınava girmeniz, bazen denklik almanız, bazen bir kuruma üye olmanız gibi ‘zorunluluklar’ olabilir. Finans, mimarlık, sağlık, eğitim gibi sektörlerde bunu sıklıkla görüyoruz.

➡️ Bazen ‘zorunluluk’ olmasa da zorunluluk gibi değerlendirdikleri durumlar da oluyor. Örneğin öğretmenlik yapabilmek için QTS kalifikasyonunda olmak regülasyonel anlamda zorunlu değilken, okulların işe alımlarında neredeyse zorunlulukmuş gibi adaylarda QTS aradıklarını da görebiliyoruz.

➡️ Bazen de Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bir pozisyon isminin İngiltere’de asla kullanılmadığını da görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye’deki pozisyon isminizi İngiltere’ye uyarlamadan başvuru yapmak da yine anlamlı olmaz. Örneğin, inşaat sektöründeki ‘Teknik Ofis Mühendisi’ diye bir görev İngiltere’de yoktur; bu pozisyonun görevlerini ‘Quantity Surveyor’ pozisyonunun altında görürüz.

Kısacası kendi sektör/meslek ekosisteminizi ve beklentileri iyi anlamak ve hedefinizi ona göre netleştirmek bu süreçte çok önemli konular. Acele etmeden, emin ve doğru adımlarla ilerlemek böyle bir süreçte daha stratejik olur ve daha çok dönüş almanızı sağlar.

Umarım yazım bu süreçte olanlara yol gösterici olmuştur 🌿

--

--

Elif Tunay | IDA Career

Career Coach ⋆ Interview Consultant ⋆ CV/Resume Writer ⋆ Executive Recruiter